Ciąża to szczególny stan, w którym znajduje się kobieta, co siłą rzeczy wymusza na niej pewne zmiany zwyczajów również w aspekcie diety. Czego nie jeść w ciąży, aby nie zaszkodzić dziecku? Sprawdź, czego unikać!

Przez cały okres ciąży kobieta odpowiedzialna jest nie tylko za siebie, lecz również za rozwijające się w niej dziecko. Z tego też powodu musi radykalnie zmienić swój styl życia, chronić się przed obciążeniami i stresem, lecz również odpowiednio odżywiać. Warto więc poznać, które produkty powinno dominować w codziennej diecie, a czego nie jeść w ciąży.

Dlaczego odpowiednia dieta w ciąży jest tak ważna?

Wszyscy doskonale wiemy, że przyszła mama w czasie ciąży musi zmienić swój styl życia. Prawidłowy przebieg ciąży jest bardzo ważny nie tylko dla jej zdrowia, lecz również dla zdrowia i życia dziecka. Mało kto jednak dokładnie wie, jak istotna jest zdrowa dieta w ciąży. Dlaczego należy unikać spożywania pewnych produktów, a jakich produktów nie może zabraknąć w diecie?
Wiedzieć trzeba, że w czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Organizm matki potrzebuje ich już nie tylko dla siebie, lecz także dla rozwijającego się płodu. Z tego też powodu niezwykle ważna jest zbilansowana dieta, która zawierać będzie w sobie mnóstwo potrzebnych witamin i składników mineralnych. Dlatego też koniecznie trzeba się dowiedzieć, nie tylko czego nie wolno jeść, lecz również, na co należy postawić. Jedynie w ten sposób zapewni się prawidłowy rozwój dziecka i zwiększy szanse na bezpieczny poród.

Co wolno jeść w ciąży?

Wiedzieć trzeba, że nie ma jednej uniwersalnej listy, która mówi, co w ciąży należy jeść. Każda kobieta w ciąży jest inna i będzie miała inne potrzeby. Jest jednak lista witamin i mikroelementów, które dieta kobiety w ciąży powinna bezwzględnie zawierać.
Zbilansowana dieta w ciąży musi zawierać kwas foliowy. Jest to najważniejszy pierwiastek w pierwszym trymestrze ciąży, który ma ogromny wpływ na zdrowie dziecka. Dzięki niemu prawidłowo rozwija się układ nerwowy maluch. Niedobór w diecie tego składnika może zwiększać ryzyko wad wrodzonych.
Ciężarna kobieta powinna zadbać także o to, aby w jej diecie pojawiły się kwasy tłuszczowe omega-3, które zapewniają prawidłowy rozwój płodu. Tłuszcze te w nieodpowiedniej ilości mogą sprawić, że wywołany zostanie przedwczesny poród.
Oczywiście kluczowe są także pierwiastki, takie jak żelazo, wapń i jod, których podaż w okresie ciąży powinna zostać zwiększona. Z tego też powodu zalecane są np. ryby i owoce morza, ale także takie produkty spożywcze, jak produkty mleczne i oczywiście liczne warzywa i owoce.

Czego nie jeść w ciąży — produkty zakazane w ciąży

Kobieta w ciąży jest niezwykle delikatna i musi wiedzieć, czego unikać w trakcie ciąży, aby zapewnić dziecku odpowiedni rozwój, a sobie bezpieczeństwo. Czego nie powinno się jeść i jak zaplanować jadłospis?
Podstawą oczywiście jest to, aby nie spożywać alkoholu w ciąży. Kobietom w ciąży zaleca się jego całkowite odstawienie, gdyż każda, nawet najmniejsza jego ilość może spowodować nieodwracalne uszkodzenia płodu. Wszystko z tego powodu, że małe dziecko nie jest w stanie przetworzyć alkoholu, tak jak osoba dorosła, co powoduje ogromne problemy.
Czego nie można jeść, będąc w ciąży? Dieta ciężarnej musi być odpowiednio dobrana, aby wykluczyć zakażenie bakteriami lub pasożytami. Dlatego lepiej unikać i zupełnie nie jeść surowych mięs, mleka niepasteryzowanego, a także surowych lub niedogotowanych jajek, gdyż w wyniku ich spożycia może pojawić się salmonella. Niebezpieczne w ciąży są także owoce morza, a nawet nie powinno się jeść surowych ryb. Dodatkowo w ciąży należy unikać spożywania niektórych ziół, czyli np. dziurawca, krwawnika i szałwii. Jeśli chcemy samodzielnie wędzić mięsa lub ryby, również powinniśmy o tym zapomnieć na cały okres trwania ciąży.

Jak często można jeść w ciąży?

Skoro wiemy już, co należy jeść, a czego unikać w ciąży, warto teraz dowiedzieć się, ile w diecie kobiety ciężarnej powinno znaleźć się posiłków. Wszyscy wiemy, że w ciąży zapotrzebowanie energetyczne jest większe. W ciąży zwiększa się ilość przyjmowanego jedzenia. Na początku ciąży zmiany te są rzecz jasna niezauważalne, lecz później powinno się utrzymywać 3 posiłki główne, a także przynajmniej 2-3 przekąski w ciągu dnia. Pozwoli to na zachowanie prawidłowej masy ciała, zminimalizuje ryzyko zakażenia, a jednocześnie zapewni dziecku wszystko, co mu potrzeba.

Czy w ciąży można pić kawę?

Często słyszy się, że w ciąży powinnaś unikać kawy. Oczywiście wiemy, że dieta w czasie ciąży musi się zmienić, lecz czy należy z niej wykluczać taki produkt jak kawa? Kobiety w ciąży często nie wiedzą, że kawa jest oczywiście dozwolona, ale w rozsądnych ilościach. specjaliści zalecają, aby dzienna dawka kofeiny w ciąży nie przekraczała 200 mg. Jednocześnie pamiętać trzeba, że kofeina to nie tylko kawa, lecz także herbata.